De fyra personlighetstyperna

För dig som gjort testet på http://www.marcusbiblioteket.com/?p=6628 kan det kanske också vara kul att veta vem du inte är. Eller kanske vill du ifrågasätta varför du inte blev någon annan personlighetstyp än vad mitt test sa. Det går i sånt fall bra att reklamera i kommentarsfältet.


FINSMAKAREN/SNOBBEN

karl

En inbunden bok är det förbjudet att hundöra i. Den svenska översättning på “The fault in our stars” är kränkande. Eböcker har inte samma känsla som riktiga böcker. Känner du igen dig? Det är för att du är en finsmakare! Och många gör misstaget att kalla dig “snobb” bara för att du kan mycket och har bestämda åsikter samt läst hela ditt liv (du är väldigt stolt över att berätta om hur liten du var när du lärde dig läsa).

Du har problem med att läsa böcker som det är korrekturfel i. Du rasade när det kom ut att Jessika Gedin inte läst Selma Lagerlöf. Du prenumererar på SvB. Du läser sällan deckare (du tycker inte att Gillian Flynn kan anses vara en deckarförfattare oavsett vad Yukiko Duke säger).

Du hade läst Alice Munro innan hon tilldelades nobelpriset och du orkar inte längre sucka över människor som klagar över att det aldrig är någon författare de känner till som får priset.

Du har redan läst både “The Goldfinch”, “Stoner” och “Egenmäktigt förfarande” men du framhåller trots detta gärna klassiker som dina favoritböcker.

Många av dina idoler finns på père lachaise och är det något språk du skulle vilja kunna flytande så är det franska. 50% i denna grupp är anglofiler, 50% är frankofiler. 5% har en Einstürzende neubauten-tatuering någonstans på kroppen (förmodligen nacken eller underarmen).

Du har förmodligen besökt en och annan bevarad författarlägenhet vid det här laget och har du inte gjort det är det förmodligen för att du fortfarande går runt i din ungdom och spelar svår på något gudsförgätet gymnasium där (ja jag vet att du är ateist, det är bara ett uttryck).

Du är en sann intellektuell. Men i hemlighet kollar du på memebilder av grumpy cat och ryser av igenkänning och skrattar självironiskt.


DECKAREN

pistol

Du HAR teorier om Palmemordet. Men de ska vi inte prata om nu. Det vi ska prata om är mängden blod i din bokhylla. Den är oroande.

Du tycker Stieg Larsson enbart för att det är han som alla förknippar dig med. Men deckargenren är ju så mycket mer än svenska deckardrottningar och Martin Beck. Detta vet du men samtidigt orkar du inte ta den diskussion när någon frågar dig vad du helst läser. Du tycker det är fånigt att deckare inte anses vara lika som “romaner”.

Istället för att sjunga i duschen funderar du på hur det perfekta mordet skulle se ut. Du har fler än en gång surfat in på kriminologiprogrammets utbildningsplan och funderat på om det är utredare eller kriminaltekniker du skulle passa bäst som.

Det är stor risk att människor i den här gruppen har en anglofil läggning. Tweed och te går som hand i handske med dina litterära preferenser.

Du tycker Ann Rosman är bättre än Camilla Läckberg men allra bäst och är lika intresserad av att diskutera det som du är att diskutera huruvida Sherlock Holmes är gay eller inte. Du pratar gärna om detta med de andra medlemmarna i din bokcirkel “Cirkelsågen” (formerly known as “Blodgruppen”) samt om vilka böcker som är de bästa i subgenrer som “pusseldeckaren” respektive “den inverterade deckaren”.

Röd, röd är kärleken! Eller typ lite brunröd om blodet koagulerat.


NÖRDGEEKEN

starwars

Du gör typ alla dina bokinköp på SF-bokhandeln. Du är där väldigt ofta. Väldigt väldigt ofta. Du kanske till och med jobbar där. Eller så borde du det. Eller så tror du bara att du jobbar där.

Hur som helst, du tycker att:
*alla böcker borde börja med en detaljerad karta.
*en bok bör vara minst 500 sidor lång, annars bör det kallas vid sitt rätta namn: folder, pamflett eller sms.
*en bok bör ha minst två uppföljare, annars är det väl knappast värt att engagera sig djupare än vad du engagerar dig i ett one night stand.

När du hittar ett författarskap du gillar köper du hela backlistekatalogen. Viktigt att omslagen ska matcha. Går liksom inte att köpa några GoT-böcker på svenska och några på engelska. Eller typ de två första Hunger games i det svarta omslaget och den tredje i den metalliska utgåvan. FATTARUVÄLLE!! Så här säger du om någon ifrågasätter dig.

Du önskar att det var socialt accepterat att jobba i Steampunk-kläder och du har förmodligen ett jobb som kräver hög intelligens men som tyvärr aldrig kommer att ge dig de inkomster du behöver för att på riktigt stilla ditt bokbegär samt de merchinköp du egentligen har behov av för att kunna leva ett värdigt liv.

Har du en partner är förmodligen ditt största problem att övertyga denna om det geniala i att köpa/bygga en Tardis-bokhylla och placera denna mitt i vardagsrummet. Ge inte upp, kraften är med dig, du kommer leva länge och blomstra. Det är väl typ sån ni pratar?


ALLÄTAREN/BOKKNARKAREN

rory

Nej det kanske inte låter så glamouröst att vara en allätare och knarkare, men om jag säger såhär då: du är den som bär hela den här underbara jävla bokbranschen på dina axlar.

Det går att se dig på Swecon lika gärna som på Bokmässan lika gärna som på textival eller ett poetry slam (med reservation för viss statistisk felmarginal för det sistnämnde). Poängen är att du är fördomsfri och gillar bra böcker. Och bra böcker är som Pokémon för dig – du måste hela tiden fånga fler. Om du slutade köpa böcker nu skulle du klara åtminstone ett par år av läsning. “Hemska tanke”, tänker du nu, “bara 2 år, jag måste köpa fler”.

Du har färgsorterad bokhylla ibland, du har alfabetiserad bokhylla ibland. Du har dubbla rader i bokhyllan och böcker utspridda lite över allt. Du har boktipset och goodreads och kan snacka såväl deckare som dikt. Danielle Steel och Daniel Defoe är lika välkomna hos dig.

Du har döpt din unge/katt/hund/partner till Billy efter den kända bokhyllan, eller efter något annat bokrelaterat som typ din favoritkaraktär.

Ingen törs längre ge böcker till dig i present eftersom det är omöjligt för en utomstående att veta vilka titlar du har läst. Du älskar såväl att låna böcker som att köpa.

Du är en bokambassadör som sprider läsglädje och lånar gärna ut böcker. Du skulle kunna ha en väggbonad med texten “All läsning är bra läsning” men du är för busy med att planera inköpen på årets bokrea för att hinna brodera någon sån.


Notice: Undefined property via __get(): icon-code in file /var/www/marcusstenberg.se/marcusbiblioteket.com/wp-content/plugins/micropoll/lib/MicroPoll.php on line 365 in /var/www/marcusstenberg.se/marcusbiblioteket.com/wp-content/plugins/micropoll/lib/MicroPoll/Structure.php on line 65