Ett bestående intryck från bokmässan 2012 är det lilla förlaget APART och deras marknadsföring av sin monter och utgivningen av serien The walking dead. På så många punkter lyckas de med allt som de stora förlagen med sina enorma budgetar, reklambyråer PR-folk och godzilla-montrar misslyckas med. Här är budorden för de som vill lyckas lika bra nästa år:
1. Du skall sprida din tro även till de ofrälsta – Det många gör fel är att de förlitar sig på sina namn och på den publik som redan finns. Något så smalt som Zombieserier på svenska är väl bara för nördarna i plastbågar? Nej! APART vill nå ut. Därför låter de två zombies fullt utrustade med blod, sår, grå trasiga kläder och flyers med monterinfo släpa sig runt i korridorerna på mässan för att sprida smittan.
2. Du skall engagera din målgrupp – När man väl kommit till montern kanske man bläddrar lite i ett album och köper en volym eller två och knatar vidare. FEL! Zombieserier är perfekt underhållning, men kan vara mycket mer. Därför ligger det en fanzineliknande bunt papper med titeln The Walking dead – En lärarhandledning för högstadiet och gymnasiet bredvid böckerna. Den är skriven av läraren Melinda Galaczy och utgår från läroplanen och är både rolig och intressant. Finns gratis här: http://apartforlag.se/skola/TWD1_bokm.pdf
3. Du skall icke ha begär till de stora förlagens marknadsföringsbudget – Ja, de stora förlagen har enorma montrar som skulle hållit Freud sysselsatt i ytterligare en livstid. Ja, de stora förlagen har givetvis kunnat flyga in sina författare och fjättra dem vid ett signeringsbord. Detta kostar pengar som ett litet förlag inte har. Detta löser man genom att titta på vad det är man faktiskt har: en av förläggarna (Jimmy Wallin) är nämligen också en briljant serietecknare som kan måla väldigt realistiska porträtt av människor som zombies. Vem vill inte ha en sånt liksom!?! Och genom att placera ett stycke förläggare i montern lyckas man locka folk till montern och dessutom hittat ett sätt att ta betalt för sin marknadsföring. Vilket annat förlag lyckades med det på mässan?
4. Tänk på mervärden och att vara gränsöverskridande – Gäller all översatt litteratur egentligen. Hela The walking dead finns ju redan på engelska och även väldigt unga konsumenter behärskar den engelska som originalupplagan innehåller. Så varför köpa översättningen egentligen? Jo bland annat för att varje album innehåller förord av genier som Johanna Koljonen och Ann Heberlein och fan fiction-teckningar av giganter som Nina Hemmingsson och Kim W Andersson. That’s why! (Teckningar av förordsförfattarnas zombie-alter-egon finns givetvis på vepor i monter).
5.Visa aktning för din konsument – När en lyckats med alla ovanstående och fått in en stackars bokkonsument med sönderburna axlar i sin monter är det dags att SÄLJA SÄLJA SÄLJA!!! Eller inte. Kanske är det bättre att ta på sig själavårdarkappan och försiktigt närma sig besökarna som duktigt köar för att få köpa ett zombieporträtt. Kanske är det bättre att med mjuk och försiktig röst erbjuda dessa köande ett balsam för själen i form av ett blädderexemplar av valfri volym i serien, lämna dem ensamma med äventyret och lita till att nu är det upp till litteraturen att sälja sig själv. Det funkade på mig i alla fall.
0 Kommentarer